משמעות קטרקט בעין
הקטרקט כמחלה משפיע באופן הדוק על ירידה באיכות הראייה והינו אחת הסיבות הנפוצות לירידה בראייה בגיל מבוגר, למרות שהוא יכול להופיע גם בגילאים צעירים יותר ואף אצל תינוקות. משמעות קטרקט בעין באה לידי ביטוי בעדשת עין עכורה אשר גורמת לשיבושים שונים בראייה, אותם נפרט במאמר זה.
עדשות העיניים שלנו הן שקופות באופן טבעי ומאפשרות לנו ראייה ברורה, החל מקריאה ועד נהיגה, אך סיבות שונות עלולות להוביל לפגיעה באיכות הראייה עקב עכירותה של העדשה, החל מבעיות פיזיולוגיות בגופינו ועד להשפעות סביבתיות.
ידוע כי אי שמירה והקפדה על איכות חיינו, כגון, עישון ממושך, חשיפה לקרינה, או רמות סוכר גבוהות בדם, יכולים לתרום להתפתחות מחלת הקטרקט.
אז מדוע מתפתח קטרקט בעין?
משמעות קטרקט בעין באה לידי ביטוי כפקטור ראשון ומרכזי במסגרת הגיל וזאת כסיבה המרכזית והנפוצה ביותר להתפתחות המחלה, מכיוון שבמסגרת תהליך ההזדקנות, עדשת העין נעכרת וככל שהגיל עולה, כך עולה גם שכיחות המחלה.
מחלות מטבוליות ובדגש סוכרת, מביאות לכך שחומרים שונים מצטברים בגופינו בצורה מוגזמת והדבר מביא לפגיעה ברקמות הגוף וגורם בין היתר גם למחלת הקטרקט.
הופעת קטרקט בגיל מוקדם אפשרית גם היא ויכולה לנבוע ממומים מולים (בעיות תורשתיות), מחשיפה ממושכת מאוד לשמש ללא הגנה על העיניים ואף מחבלות ישירות בעדשת העין.
כפי שהבנו, ישנם גורמים רבים להתפתחות הקטרקט, אם וכאשר הראייה משתבשת, ראשית כל עלינו לפנות אל רופא העיניים לבחינת הבעייה.
איך נדע שאנו סובלים מקטרקט?
ראשית כל, יש לציין כי משמעות קטרקט בעין היא קודם כל ירידה באיכות הראייה, תופעה אשר מחייבת ביקור אצל רופא העיניים שלכם לצורך בדיקת הנושא.
נרחיב על התסמינים שיסייעו לכם להבין את השפעות המחלה.
1. רגישות לאור – בוהק של אורות בהירים הינו סימפטום נפוץ של קטרקט.
2. הילה סביב מקורות אור – עקב עכירותה של העדשה, קיימת תופעה של הילה (טבעות) סביב נקודות אור. הדבר מסוכן במיוחד בזמן נהיגה, שכן אנו עלולים לפרש בצורה מוטעית פנסים, רמזורים ושלטים מוארים.
3. פגיעה בראיית לילה – ככל שהקטרקט מתדרדר, כך ראיית הלילה נפגעת ובאה לידי ביטוי בהחשכת הראייה, הופעת כתמים ועוד.
4. ראייה מטושטשת – ככל שהקטרקט מתדרדר, הראייה הופכת להיות מטושטשת יותר ועמומה, ויש כאלה המתארים זאת כאילו העולם הפך להיות מעונן.
5. עולם בגוון צהוב – עם התקדמות המחלה, חלבונים הנמצאים בעין וגורמים לעכירות העדשה, עלולים להפוך לגוון צהוב או חום ומשפיעים על גווני האור המגיעים אל העין.
כיצד מתבצע הטיפול בקטרקט?
באופן עקרוני הטיפול בקטרקט תלוי במצבה של העדשה העכורה בעין, כלומר ישנם רופאים הדוגלים בכך שאם המחלה עדיין בתחילתה והקטרקט עדיין "קל", אפשרי להחליף משקפיים בכדי לסייע לראייה, אך במצב שבו עכירות העדשה גבוהה וקיימת פגיעה משמעותית באיכות החיים, נדרש לבצע ניתוח.
ניתוח קטרקט מתבצע בשתי שיטות מרכזיות:
- האחת היא ניתוח קונבנציונלי, כשבמסגרתו משתמש המנתח בסכין ניתוח על מנת להוציא את העדשה העכורה מן העין, ניתוח זה נקרא בשפה המקצועית פאקואמולסיפיקציה, או בקיצור פאקו.
- הניתוח הנפוץ יותר כיום הוא ניתוח קטרקט בלייזר, שהינו דומה מאוד לניתוח הפאקו, למעט זאת שבתחילת הניתוח החתך בעין להוצאת העדשה נעשה באמצעות מכשיר לייזר.