קטרקט מול קטרקט משני

קטרקט הוא מחלת עיניים נפוצה המשפיעה על מיליוני אנשים ברחבי העולם. למרבה המזל, התקדמות הטכנולוגיה הרפואית הובילה לפיתוח ניתוחי קטרקט בסיוע לייזר, אפשרות טיפול יעילה ביותר. בפוסט זה נחקור את השימוש בטכנולוגיית לייזר להסרת קטרקט משני ואת יתרונותיו.

אך ראשית, לפני שנסביר מהו קטרקט משני, נבין מהו קטרקט. 

קטרקט הוא מחלת עיניים נפוצה המשפיעה על אנשים רבים, במיוחד ככל שהם מזדקנים. הם מתרחשים כאשר עדשת העין הופכת עכורה, מה שמוביל ראייה מטושטשת וקושי לראות בבירור. קטרקט יכול להשפיע באופן משמעותי על חיי היומיום של האדם, מה שהופך אותו מאתגר לבצע משימות יומיומיות כגון קריאה, נהיגה, ואפילו זיהוי פנים.

ניתוח קטרקט בלייזר חולל מהפכה בטיפול בקטרקט, ומציע יתרונות רבים על פני שיטות ניתוח מסורתיות. בעזרת טכנולוגיית לייזר, מנתחים יכולים ליצור חתכים מדויקים ולשבור את העדשה העכורה באמצעות קרן לייזר ממוקדת במיוחד. זה מאפשר הסרה מדויקת יותר של הקטרקט, וכתוצאה מכך תוצאות חזותיות משופרות וסיכון מופחת לסיבוכים.

ההליך מתחיל בבדיקת עיניים מקיפה כדי לקבוע את חומרת הקטרקט ואת הבריאות הכללית של העין. אם מומלץ לבצע ניתוח לייזר, המנתח ישתמש במערכת לייזר משוכללת ליצירת חתך קטן בקרנית, המספק גישה לעדשה. לאחר מכן הלייזר שובר את הקטרקט לחתיכות קטנות יותר, מה שמקל על הסרתו.

לאחר הסרת העדשה העכורה, מושתלת עדשה תוך עינית מלאכותית (IOL) כדי להחליף אותה. IOL זה מותאם אישית לצרכי הראייה הייחודיים של כל מטופל, ומאפשר תיקון ראייה טוב יותר ומפחית את הצורך במשקפיים או עדשות מגע לאחר הניתוח.

ניתוח קטרקט בלייזר מציע מספר יתרונות על פני ניתוח קטרקט מסורתי. זה מדויק יותר, וכתוצאה מכך תוצאות חזותיות משופרות וסיכונים מופחתים של סיבוכים כגון זיהום ודלקת. טכנולוגיית הלייזר מאפשרת גם תהליך ריפוי מהיר יותר וזמן החלמה קצר יותר. בנוסף, ההליך הוא בדרך כלל פחות פולשני ודורש חתכים קטנים יותר.

קטרקט משני וטיפול בלייזר

מהו קטרקט משני?

קטרקט משני, הידוע גם בשם  (Posterior capsular opacification-PCO), יכול להתפתח לאחר ניתוח קטרקט. בעוד הקטרקט הראשוני מוסר במהלך ההליך, החלק האחורי של קפסולת העדשה (הקופסית האחורית) שתפקידה  להחזיק את העדשה המלאכותית החדשה במקומה, יכול לעיתים להפוך לעכור עם הזמן, ולגרום לראייה מטושטשת והפרעות ראייה אחרות. 

ברגע שהוחלפה עדשת העין הטבעית בעדשה מלאכותית, הקטרקט אינו יכול לחזור על עצמו פעם נוספת. שכבת החלבון המכסה את עדשת העין במהלך המחלה הרגיל אינה יכולה להתפתח על העדשה המלאכותית, אולם במסגרת התופעה שנקראת קטרקט משני, הראייה בעין המנותחת מיטשטשת.  קטרקט משני נוצר בעין שעברה ניתוח קטרקט והוא עלול להיווצר כעבור מספר שבועות, חודשים ואפילו שנים מהניתוח.

טיפול בקטרקט משני

אחד הטיפולים היעילים ביותר לקטרקט משני הוא קפסולוטומיה בלייזר. הליך זה כולל שימוש בלייזר מדויק כדי ליצור פתח קטן בקפסולה העכורה, המאפשר לאור לעבור דרכו ומשפר את הראייה. 

טיפול לייזר לקטרקט משני הוא בטוח, מהיר וללא כאבים, בדרך כלל לוקח רק כמה דקות כדי להשלימו. מטופלים חווים לעתים קרובות שיפור מיידי בראייה לאחר הטיפול, עם מינימום אי נוחות או זמן החלמה. 

הסרת קטרקט משני באמצעות לייזר יכולה להתבצע במסגרת אשפוז יום, והמטופלים יכולים בדרך כלל לחזור לפעילות הרגילה שלהם באופן מיידי. 

לקפסולוטומיה בלייזר יש שיעור הצלחה גבוה בהחזרת ראייה ברורה וטיפול בסימפטומים הקשורים קטרקט משני. חשוב שהמטופלים יהיו מודעים לסימנים ולתסמינים של קטרקט משני, כגון ראייה מטושטשת או מעורפלת, סנוור או רגישות לאור, וקושי לראות בתנאי תאורה חלשה. 

אם אחד מהתסמינים הללו מתרחש לאחר ניתוח קטרקט, חשוב להתייעץ עם רופא העיניים שיכול להעריך את המצב ולהמליץ על אפשרויות טיפול מתאימות. בעוד קטרקט משני יכול להתרחש אצל אנשים מסוימים, זה מרגיע לדעת כי טיפול לייזר זמין כדי לטפל ביעילות בעיה זו ולהחזיר ראייה ברורה עבור חולי קטרקט.

מחלימים מניתוח קטרקט

לאחר ניתוח קטרקט, חשוב לטפל כראוי בעיניים כדי להבטיח החלמה מהירה ככל שניתן. בעוד ההליך עצמו הוא מהיר יחסית וללא כאבים, ההחלמה עשויה לקחת קצת זמן. הנה כמה טיפים והנחיות שיש לעקוב אחריהם במהלך תהליך ההחלמה:

  1. השתמשו בטיפות עיניים מרשם: הרופא שלכם יספק לכם קבוצה של טיפות עיניים כדי למנוע זיהום ולקדם ריפוי. חשוב להשתמש בטיפות אלה לפי ההוראות, בהתאם למינון ולתדירות הספציפיים.
  2. לחבוש משקפי מגן: בימים הראשונים לאחר הניתוח, חיוני להגן על העיניים מפני אבק, רוח ואורות בהירים. הרופא עשוי לייעץ לכם לחבוש מגן או משקפיים כדי להגן על העיניים שלכם.
  3. הימנעו מפעילויות מאומצות: עדיף להימנע מפעילויות שעלולות להפעיל לחץ על העיניים במהלך הימים הראשונים של ההתאוששות. זה כולל הרמת משאות כבדים, התכופפות והשתתפות בפעילות גופנית קפדנית.
  4. הימנעו מלשפשף את העיניים: זה טבעי לחוות קצת גירוד או אי נוחות בעיניים לאחר הניתוח. עם זאת, שפשוף או נגיעה בעיניים עלול להוביל לזיהום או סיבוכים אחרים. השתמשו בטיפות עיניים שנקבעו כדי להקל על כל אי נוחות.
  5. בצעו את ההוראות שלאחר הניתוח: הרופא שלכם יספק הוראות ספציפיות לאחר הניתוח המותאמות לצרכים האישיים שלכם. אלה עשויים לכלול לבישת רטייה על העין בזמן השינה, שימוש במשקפי מגן במהלך מקלחת, או הימנעות מתרופות מסוימות.
  6. השתתפות בפגישות מעקב: פגישות מעקב קבועות עם הרופא הן חיוניות כדי לעקוב אחר ההתקדמות שלכם ולהבטיח ריפוי נאות. הקפידו להשתתף בכל הביקורים המתוכננים ולתקשר כל חשש או בעיה שיש לכם.
  7. היו סבלניים: בעוד חולים רבים חווים ראייה משופרת מיד לאחר ניתוח קטרקט, כל אחד מתקדם בקצב שלו. כך שאצלכם זה יכול לקחת קצת יותר זמן בהשוואה לאחרים, עד להתייצבות והסתגלות באופן מלא. במהלך תקופה זו, חשוב להיות סבלניים ולאפשר לעיניים להחלים כראוי.

חשוב לזכור כי זמן ההחלמה של כל אדם עשוי להשתנות. אם אתם חווים שינויים פתאומיים בראייה, כאב מוגבר או תסמינים מדאיגים אחרים במהלך ההחלמה שלכם, אל תהססו לפנות מיד לרופא העיניים שלכם.

ד"ר יחזקאל לוי - מומחה לניתוחי קטרקט

אודות ד''ר יחזקאל לוי

ד"ר יחזקאל לוי הנו רופא עיניים ומנתח קטרקט בכיר בבתי החולים בילינסון והשרון ומנהל מרפאת עיניים בקופ"ח כללית. לד''ר לוי ניסיון של למעלה מ-30 שנה, הוא ביצע ניתוחי קטרקט רבים בארץ ובעולם, וכן לקח חלק בארגוני סיוע רפואיים למחלות עיניים כמומחה בעל שם עולמי לניתוחי קטרקט בלייזר (יָרוֹד). ד"ר יחזקאל לוי מקבל מטופלים במרכז MEDICA שברמת החייל ת"א, המרכז הגדול בישראל לניתוחי קטרקט.

גלילה לראש העמוד