מהו קטרקט?

קטרקט

כל המידע אודות קטרקט: הגורמים לקטרקט, סימפטומים, טיפול והחלמה. מהו קטרקט משני ועוד…

קטרקט, או בעברית "ירוד", היא אחת ממחלות העיניים המוכרות ביותר. הקטרקט נפוץ יותר בגילאים מתקדמים, כך שככל שמתבגרים, הסיכוי לחלות בקטרקט גדל. הקטרקט הוא בעצם שכבת חלבון הנוצר על עדשת העין ומתפשט באופן הדרגתי עד לעכירות מלאה של העדשה ואיבוד יכולת הראייה. הסיבות לכך הן מגוונות וכמעט ולא ניתן לשלוט בהופעת המחלה והתקדמותה אך קיימת חשיבות גדולה לניתוח בשלבי המחלה הראשונים. הניתוח מתקיימים במרכז מדיקה המפואר ברמת החיל, ניתן למבוטחי כל הקופות והביטוחים הפרטיים ומבוצע באמצעות ציוד לייזר חדיש ומשוכלל.

ד"ר לוי יחזקאל - ראיון באולפן

כיצד נזהה קטרקט?

קטרקט כאמור היא מחלה של העין המתבטאת בעכירות של העדשה הטבעית. בתחילת התפתחות המחלה, היא אינה מפריעה לראיה, וניתן לתפקד איתה כמעט כרגיל ללא טיפול. כאשר חלה החמרה במצב המחלה, העדשה מתעכרת באופן משמעותי והראייה מטשטשת עד כדי חוסר יכולת להבחין בפרטים קטנים. התפתחות קטרקט, יכולה לקחת אפילו שנים ויש חשיבות גדולה לניתוח בשלבי המחלה הראשונים.

כאשר קטרקט בעין קיים במצב מתקדם, החולה מתחיל לחוש בתופעות הבאות:

טשטוש של הראייה

טשטוש ראייה הנובע ממחלת קטרקט, אינו ניתן לתיקון באמצעות הגדלת מספר המשקפיים. ככלל, החלפת משקפיים באופן תכוף והצורך לחפש פתרון לראייה עלול לנבוע מהתפתחות מהירה של הקטרקט.

ראייה כפולה או סינוור

במקרים מסוימים של מחלת הקטרקט יסבול החולה מראייה כפולה, או אף סנוור בשעות הערב, מאורות פנסי רכב. ברוב המקרים יופיעו התסמינים הללו אצל חולים צעירים יחסית או כאלה שעברו שימוש ממושך בתרופות מסוימות.

כתמי צבע בשדה הראייה

כתמי צבע יופיעו בכל שעות היממה והיווצרותם תחייב בדיקה של רופא עיניים, רצוי מומחה לקטרקט. ישנם סוגים רבים של קטרקט וגורמים רבים להיווצרות של קטרקט, אולם הגורם העיקרי הוא הגיל. החל מגיל 60, הסיכון להתפתחות הקטרקט עולה מאד, ואחוז גבוה מן האוכלוסייה סובל מן המחלה.

הטיפול הנפוץ במחלת קטרקט

הטיפול היחיד במחלה הוא באמצעות ניתוח קטרקט, שבו מחליפים את העדשה של העין, שנעכרה, בעדשה חדשה (מלאכותית).את העדשה החדשה משתילים בלשכה האחורית של העין. העדשה אינה בעלת גמישות אופטית, אולם היא משמשת היטב כתחליף לעדשה המקורית, ומאפשרת ראייה טובה לאחר הניתוח.בשנים האחרונות התפתחה האפשרות לבצע את הניתוח בשילוב לייזר, מה שמגדיל את הדיוק בניתוח ומעלה מאד את אחוזי ההצלחה של הניתוח. הניתוח עצמו פשוט יחסית  והסיכונים בו נדירים. מרבית המטופלים משתחררים לביתם באותו היום ללא סיבוכים וללא תופעות לוואי

באיזה שלב של הקטרקט יש לנתח?

בעבר הייתה רווחת הגישה כי יש לתת לקטרקט "להתבשל" קרי לגדול ולהגיע למצב בו ניתן יהיה לנתח. הגישה הזאת מוטעית מיסודה ויש לכך שתי סיבות:

  • הנזק שנגרם לראייה וחוסר הנוחות שבעקבותיו פוגמים באיכות החיים של החולה והוא מסתובב עם ראייה מטושטשת ללא יכול לתקן.
  • הסיבה השנייה נעוצה בכך שקטרקט ניתן להסיר בכל גודל ובכל שלב ואין קשר בין גודלו לבין הצלחת הניתוח. כיום אנו ממליצים להסיר את הקטרקט כמה שיותר מוקדם על מנת לחזור לחיים תקינים ומלאים.

ד"ר לוי יחזקאל – מומחה לניתוחי קטרקט

ד"ר לוי יחזקאל מומחה בניתוחי קטרקט בכלל וניתוחי קטרקט בלייזר בפרט וכמו כן, מבצע השתלת עדשות פרימיום לתיקון הראייה.

ד"ר לוי הינו רופא עיניים בכיר ומנתח קטרקט בקמפוס רבין ובמרכז הרפואי MEDICA אשר ברמת החייל, תל אביב.

לצפייה במגוון תשובות על שאלות נפוצות בנושא הקטרקט, כנסו לקישור הבא.

אז מה חשוב לדעת שמדובר בקטרקט

טיפול בקטרקט בלייזר

ניתוחי קטרקט מבוצעים באמצעות מכשיר לייזר מונחה מחשב, המאפשר לבצע חתכים מקרוניים ומדויקים דרכן מוסרת העדשה. הסיכונים ותופעות הלוואי בניתוח פוחתים, התוצאות טובות מתמיד וזמן ההחלמה מתקצר ליום אחד..

קטרקט משני

ברגע שהוחלפה עדשת העין הטבעית בעדשה מלאכותית הקטרקט אינו יכול לחזור על עצמו פעם נוספת. שכבת החלבון המכסה את עדשת העין במהלך המחלה הרגיל אינה יכולה להתפתח על העדשה המלאכותית. אולם קיימת תופעה בה הראייה בעין המנותחת מיטשטשת שוב ולתופעה

קטרקט מולד

ברגע שהוחלפה עדשת העין הטבעית בעדשה מלאכותית הקטרקט אינו יכול לחזור על עצמו פעם נוספת. שכבת החלבון המכסה את עדשת העין במהלך המחלה הרגיל אינה יכולה להתפתח על העדשה המלאכותית. אולם קיימת תופעה בה הראייה בעין המנותחת מיטשטשת שוב ולתופעה

הסמפטומים של הקטרקט

ראייה כפולה, חוסר בהירות, סנוור - אלו הם חלק מהסמפטומים של הקטרקט. אם את בגיל השלישי והתחלתם לחוות ירידה באיכות הראייה יש להיות ערניים בנוגע להופעת הסימפטומים ולפנות לרופא עיניים בכל מקרה של ספק.
גלילה לראש העמוד